Barbecues bestaan al eeuwen en zijn nu een van de symbolen van gezelligheid. Houtskool, gas of elektrisch, er is voor elk wat wils. Maar waar komt de barbecue eigenlijk vandaan? Hier vind je een blik op de oorsprong en de evolutie door de eeuwen heen.
De oorsprong van de barbecue
Je hebt misschien wel eens gehoord dat “barbecue” komt van de oude Franse uitdrukking “barbe au cul” of “barbe à queue”. Dit was een middeleeuws gebruik waarbij een geit van baard tot staart aan een spit werd gespiest en vervolgens boven kolen werd gegaard. Maar dat is het helemaal niet!
Het woord “barbecue” komt uit het Arawak, de taal van de Taïnos, een oud indiaans volk dat in het Caribisch gebied leefde. Aan het einde van de 15e eeuw, toen de Spaanse kolonisten in de regio aankwamen, ontdekten ze een nieuwe kookmethode. Er werden takken gebruikt om het vlees te ondersteunen, dat boven het vuur werd geplaatst. De Indianen noemden deze methode “barbacoa”. De Spanjaarden waren dol op deze ingenieuze techniek, die werd geïmporteerd naar Europa en overgenomen door de Engelsen. Na verloop van tijd werd de “barbacoa” bekend als de “barbecue”.
De barbecue verovert het Westen... en de wereld
In de 19e eeuw zette de barbecue zijn eerste stappen in Amerika met de verovering van het Westen. Het stelde migranten in staat om buiten te eten tijdens hun lange reis naar Californië.
Maar pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog deed de barbecue zijn intrede in de Amerikaanse huizen. In de jaren 1950 werd het zelfs een van de symbolen van de Amerikaanse manier van leven. Daarna deed de barbecue zijn intrede in Europa, dankzij een sterke Amerikaanse cultuur (cinema, pubs, enz.).
De moderne barbecue
Vandaag de dag is de barbecue een van de symbolen van gezelligheid. Het is een zomertraditie om van zonnige dagen te genieten van gegrild vlees met vrienden.
En barbecueën is al lang niet meer alleen voor vlees! Gevulde groenten, pizza, barbeclette... aan variaties geen gebrek.
Ben jij klaar om deze traditie levend te houden? Til je grillkunsten dan naar een hoger niveau en maak het verschil met Tcharbon! Onze 100% Belgische houtskool garandeert gezond, rookvrij koken dat tot twee keer zo lang meegaat!