Alles wat u moet weten over Tcharbon​

Productie

Waar wordt onze houtskool geproduceerd?

Tcharbon is de eerste Belgische houtskool voor barbecue die in België wordt geproduceerd, in onze fabriek in Bertrix.

Waar komt het voor de productie gebruikte hout vandaan?

Onze houtskool is een 100% Belgisch product, al het hout dat voor de productie gebruikt wordt komt uit een aanvoerzone van max. 100 km rond Bertrix.

Hakken we hout om uw houtskool te produceren?

Er wordt geen hout gekapt om onze houtskool te produceren. In feite valoriseren wij de "bijproducten" die de houtindustrie verwerpt.

Wat voor hout gebruik je?

Onze houtskool bestaat voor 80% uit eikenhout en voor 20% uit beukenhout. Deze twee soorten garanderen een hoge calorische waarde en een lange kooktijd.

Hoe wordt houtskool gemaakt?

De technieken kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte technologie. In ontwikkelingslanden is het de molensteentechniek. Hierbij wordt hout op een hoop gestapeld, bedekt met een laag grond (klei), die vervolgens wordt aangestoken. De meest succesvolle technologie om houtskool te maken is pyrolyse in een gecontroleerde omgeving nadat het hout is gedroogd.

Hierbij wordt hout in afwezigheid van zuurstof verbrand in ovens met zeer hoge temperaturen. De voordelen zijn een constante kwaliteit, een hoger zuiveringspercentage en een beter milieueffect.

Waar komt de in België geconsumeerde houtskool vandaan?

In 2021: 47% uit Namibië, 15% uit Oekraïne, 14% uit Indonesië, 10% uit Nigeria, 3% uit Rusland en 1% uit België (Tcharbon).

Wat is schone houtskool?

Schoon betekent dat onze houtskool een koolstofgehalte heeft van meer dan 82%, wat zorgt voor gezond, rookvrij koken met een goede calorische waarde.

Verbruik

Hoe kies je de juiste houtskool?

Een kwaliteitshoutskool voor de barbecue is te herkennen aan zijn "zwarte" kleur (afwezigheid van bruine plekken), zijn brosheid, de grootte van de stukjes houtskool (meer dan 3 cm), de afwezigheid van rook tijdens de verbranding, zijn kooktijd en de afgegeven warmte.​

Is het gezond om met houtskool te koken?

Voor gezond koken met houtskool zijn twee voorwaarden nodig. U hebt kwaliteitshoutskool zonder toevoegingen nodig en u moet 10 cm ruimte hebben tussen de houtskool en het voedsel (de vlammen mogen het voedsel niet raken).

Wat zijn de voordelen van koken met houtskool in plaats van gas?

Houtskool voor BBQ's geeft gegrild voedsel een onnavolgbare smaak dankzij de hitte die het afgeeft. Deze brandstof, die alleen bestaat uit koolstof en enkele mineralen, kan branden bij een zeer hoge temperatuur tot 700°C, "veel hoger dan wat met gas kan worden bereikt". Onder deze hitte zal het vlees zweten en druipen. Deze zijn rijk aan vetten, oliën, suikers en eiwitten en vallen op hun beurt op de kolen, die een zacht knapperend geluid veroorzaken dat door barbecuefans zeer wordt gewaardeerd, voordat ze in de vorm van rook in het vlees opstijgen. Hoe meer druppels er zijn, hoe meer smaak zich zal ontwikkelen via de rokerige terugkeer.

Hoeveel houtskool heb je nodig voor een barbecue?

De benodigde hoeveelheid houtskool hangt af van de grootte van de barbecue en de duur van het koken. In het algemeen heeft u ongeveer 1 kg houtskool nodig voor een kooktijd van ongeveer 1 uur op een middelgrote barbecue.

Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Houtskool wordt gemaakt door hout bij hoge temperaturen in afwezigheid van zuurstof te verbranden, waardoor vocht en onzuiverheden worden verwijderd en een vaste, uniforme brandstof ontstaat. Briketten daarentegen worden gemaakt door gemalen houtskool te verdichten met een natuurlijk bindmiddel zoals maïszetmeel.

Tips en trucs voor de barbecue

Hoe steek je een houtskoolbarbecue aan?

  1. Begin met krantenpapier in de bodem van je barbecue of een vuurstarter.
  2. Leg er dan voldoende houtskool op (1 kg voor 4 personen).
  3. Steek de krant op verschillende plaatsen aan met een lucifer (lang om verbranding te voorkomen), en
  4. Wacht tot het vuur aanslaat door er zachtjes op te blazen.
  5. Zodra de eerste sintels op hun plaats liggen, gaan we!

Hoe stel je de temperatuur van de houtskoolbarbecue in?

De temperatuur van de houtskoolbarbecue kan worden geregeld door de hoeveelheid houtskool en de positie van het rooster aan te passen. Het is ook mogelijk om een deksel te gebruiken om de warmte te behouden (afhankelijk van het model van uw BBQ).

Hoe voorkom je dat voedsel aan het barbecuerooster blijft plakken?

  • Olie de grill voor je begint te koken.
  • Laat de grill een paar minuten opwarmen op middelhoog vuur voordat u het voedsel erop gaat leggen.
  • Raak het voedsel gedurende de eerste minuten van het koken niet aan, zodat het oppervlak kan stollen en niet aan het rooster blijft kleven.
  • Draai het voedsel regelmatig om, zodat het gelijkmatig gaart en niet aan het rooster blijft plakken.

Hoe maak ik de barbecue schoon na gebruik?

De barbecue moet na elk gebruik worden schoongemaakt om ophoping van vet en houtskoolresten te voorkomen. Het wordt aanbevolen het rooster te reinigen met een staalborstel.

Hoe bewaar je houtskool voor de barbecue?

Houtskool moet worden bewaard op een droge, goed geventileerde plaats, uit de buurt van vocht en de elementen. Het wordt ook aanbevolen het te bewaren in een luchtdichte verpakking om insectenplagen te voorkomen.

Hoe lang kan houtskool worden bewaard?

Houtskool kan maanden of zelfs jaren worden bewaard als het op een droge plaats uit de buurt van vocht wordt bewaard. Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van houtskool na verloop van tijd achteruit kan gaan en dat klein

Hoe lang gaat een zak houtskool mee?

De levensduur van een zak houtskool hangt af van de grootte van de zak en hoe vaak u uw barbecue gebruikt. Over het algemeen gaat een zak houtskool van 3 kg 3 tot 5 keer mee, terwijl een zak van 10 kg tot 10 keer gebruikt kan worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid houtskool die u per keer gebruikt.

e-Shop

Is het mogelijk om online houtskool te kopen?

U kunt onze Tcharbon, de unieke Belgische barbecue houtskool, online kopen via de Shop tab op onze website of via deze directe link https://www.tcharbon.be/shop

Is het mogelijk om online losse tassen te kopen?

Om logistieke en ecologische redenen hebben wij besloten onze houtskoolzakken in pakketten aan te bieden. Als u uw tas toch individueel wilt kopen, nodigen wij u uit om naar uw dichtstbijzijnde dealer te gaan. U vindt een lijst van al onze dealers per provincie via het tabblad Onze verdelers van onze website of via deze directe link https://www.tcharbon.be/partners

Luchtballon

Is het mogelijk om in een Tcharbon ballon te vliegen?

Ja, het is mogelijk om in onze ballon te vliegen. Het eerste wat u moet doen, als u geïnteresseerd bent, is contact met ons opnemen via vente@tcharbon.be . Wij zullen te zijner tijd contact met u opnemen. Meer info in de tab Luchtballon van onze website.

Hoeveel kost een Tcharbon ballonvaart?

De prijs van de ballonvaart is 165€.