Het ontstaan van het Tcharbon project

Bijna 5 jaar geleden, in maart 2018, zochten François en ik in ons kantoor in Jambes naar oplossingen om het slib dat Bertrix "verrommelde" op een andere manier te recycleren....  

Wat als we steenkool maakten? Daar bleef het bij toen we de surrealistische invoerstatistieken ontdekten: 850.000 ton verbruikt in de EU voor grillworst, en in België 30.000 ton ingevoerd voor 0 ton geproduceerd. Het idee werd een doelstelling en de fabriek zou worden ontwikkeld op het sorteerplatform in Bertrix, in het hart van onze bevoorradingsgebieden, in het hart van onze Ardense bossen.

Het had een naam nodig... Door enkele weken te werken aan een onderscheidende naam, kwamen we uiteindelijk uit op "TCHARBON"... Een onderscheidende en zeer suggestieve marketingnaam!

Tout ce qui est "charbon" n’est pas TCHARBON et inversement.

James DEMARET • CEO van Tcharbon

Het meest ongelooflijke verhaal blijft de ontmoeting met deze Nederlander, uitvinder van de ovens die over de hele wereld worden verkocht om houtskool te produceren. Hoe hebben we hem ontmoet? Eind juni 2018 liep hij, zoals elke goede Nederlander die van België houdt, met zijn kleinkinderen in het Ardense bos van Vesqueville waar hij onze bosbouwtechnicus, Ludo, tegenkwam die beukenstammen in ontvangst nam. Hij liet hem een visitekaartje achter: "Als je baas een oplossing voor zijn afval wil, moet hij mij bellen!

Kleine wereld, we namen uiteindelijk contact op met onze Nederlandse ontmoeting die een uitstekende gids bleek te zijn en ons jaren van marktonderzoek bespaarde door ons uit te nodigen het slechtste, maar vooral het beste te ontdekken...

Foret

December 2018, hier zijn we met deze Nederlander in Engeland om de Houtskoolmakers te bezoeken, ambachtslieden in plaats van industriëlen. Iedereen ondergaat zijn eigen vallen en opstaan in zelfgemaakte ovens! Zonder echte milieueisen en waarschijnlijk zonder experimentele vergunningen aan te vragen, worden we getroffen door de veiligheidsdrift... het lekt en pist overal teer!

Terug in België stelt onze Nederlandse vriend ons voor aan de man die onze huidige leverancier wordt voor onze ovens. Wij plaatsen de bestelling voor 2 ovens (2 x 2 cellen) en een optie voor nog 2 ovens waarover tegen maart 2021 moet worden beslist, afhankelijk van het al dan niet welslagen van het project.

Tegelijk met de administratieve procedures lanceerden we het ontwerp van het TCHARBON logo en de verpakking... 8 maanden onderzoek, brainstormen, alle verpakkingsvormen doorlopen om ons te proberen te onderscheiden, 8 maanden om het detail van de omtrek van de ringen van het hout op de zak te verfijnen, tot de fijne mix van zwart en bruin gerecycled kraftpapier maar ook groen, innemend... We hadden onze verpakking! Proefdrukken gevalideerd en bewerkt voor de definitieve bevestiging en de lancering van de bedrukking van 2 x 15.000 zakken in februari 2020.

Juli 2019, start van het strippen van de toekomstige locaties (Hout energie / Mechanische werkplaats / Multifunctionele hal en Tcharbon hal).

September 2019, bezoek aan de internationale BBQ beurs in Keulen... alle gekke BBQ mensen zijn aanwezig... USA / Australië / Duitsland... we ontdekken met veel enthousiasme een WERELD waarin we onze Tcharbon willen inschrijven en een gemeenschap van overtuiging willen creëren.

four

In januari 2020 wordt, na lang wachten, de vergunning verkregen en worden de gebouwen waarin de productie zal worden ondergebracht snel opgetrokken. Werving aan het eind van dezelfde maand van Nicolas Michaux, voormalig chef-kok, voor een zeer veelzijdige rol. Onze toekomstige Tcharbonnier Meester begon te werken. Uiteindelijk is het maken van Tcharbon gewoon een kwestie van koken!

April 2020, de eerste tests zijn bemoedigend. Het stelt ons gerust dat de ovens, die nooit eerder zijn gebruikt, schone houtskool produceren (koolstofgehalte > 80%) en dat het eindproduct aan onze verwachtingen voldoet. De bezorgdheid maakt plaats voor een zekere opluchting! 

Mei 2020, product release schema vastgesteld voor de week van 15 juni. Het technische team moet de eerste orders in zakken doen.

Zaterdag 13 juni 2020, bijna volledige dekking van Tcharbon in de media!

presse
Nicolas

Nicolas

Nicolas is de allereerste werknemer van Tcharbon. Als veelzijdige duizendpoot beheert hij de volledige fabriek en de leveringen en vervangt hij zijn collega's aan de ovens. Onze eigen expert, onze . Een man die alles kan!

Hij is altijd goedgemutst en brengt iedereen aan het lachen. Hij is één en al vriendelijkheid (een must als je bij Tcharbon werkt!). Als voormalige kok heeft hij een passie voor kokkerellen (hij heeft ons al vaak uitgenodigd op een barbecue) én hij klust ook graag (best handig voor iemand die verantwoordelijk is voor de site).


  nicolas@tcharbon.be

Fred

Fred

Fred is een echte voetbalfan en een levensgenieter. Zo'n anderhalf jaar geleden werd hij als tweede werknemer aangenomen bij Tcharbon. Zijn bijnaam is 'li p'tit tcherbonî' en hij helpt onze Nicolas bij de productie. Hij houdt de luchtstroom in de ovens in de gaten, helpt onze houtskool in zakken steken, doet af en toe leveringen en vindt het leuk om ons product te promoten en bekend te maken.

Sinds kort heeft Fred een nieuwe job in ons bedrijf: voortaan werkt hij binnen ons commerciële team om de verkoop en de bekendheid van ons merk te ontwikkelen.


    fred@tcharbon.be

Antoine

Antoine 

Antoine was erbij van in het begin van ons avontuur, in 2020. Als hielp hij het succesrecept van Tcharbon mee ontwikkelen (temperatuur, houtmix, vochtigheidsgraad, verhittingstijd, enz.). Daarnaast staat hij ook in voor het volledige productieproces.

Als voormalig bouwvakker speelt hij een sleutelrol bij het onderhoud, vooral bij de reparatie van onze ovens (reparatie van vuurvaste stenen, zandstralen, lassen, enz.). Zonder hem zou Tcharbon niet van zo'n topkwaliteit zijn. Niemand is een grotere ovenexpert dan hij!

Wat is zijn passie? Brandhout! Hij houdt zich ermee bezig in zijn vrije tijd (op de zeldzame momenten dat we hem niet nodig hebben). Logisch dus dat hij twee jaar geleden bij Tcharbon kwam werken.

Zijn motto? “Het leven is mooi, het heeft geen zin om je druk te maken”. Een man met tonnen gezond verstand en een hartverwarmende glimlach, zo kennen we hem!