Het ontstaan van het Tcharbon project

Onze bevindingen - maart 2018

Wij zochten naar oplossingen om het slib dat het Bertrix-platform "verstopte" op een andere manier te recycleren.

Hoe zit het met houtskool? Meer was er niet nodig toen we de surrealistische importstatistieken ontdekten:

De EU verbruikt 900.000 ton houtskool, waarvan 90% wordt ingevoerd.
België verbruikt 30.000 ton houtskool. 100% van dit verbruik wordt ingevoerd.

Het idee werd een doelstelling en het zou op het sorteerplatform van Bertrix zijn dat wij de fabriek zouden ontwikkelen, in het hart van onze bevoorradingsgebieden, in het hart van onze Ardense bossen.

Na enkele weken nadenken over een onderscheidende naam hebben we uiteindelijk gekozen voor "TCHARBON"!

Begin van het avontuur - juni 2018

Bij toeval ontmoette een van onze bosbouwtechnici een Nederlander, uitvinder van de ovens die over de hele wereld worden verkocht om houtskool te produceren. De uitvinder gaf hem zijn visitekaartje: "Als je baas een oplossing voor zijn afval wil, moet hij mij bellen!

Deze ontmoeting was beslissend, bespaarde ons jaren van marktonderzoek en nodigde ons uit om de wereld van houtskool te ontdekken!

L'équipe Tcharbon

Begin van de studie - december 2018

We gaan naar Engeland om de houtskoolmakers te bezoeken, ambachtslieden in plaats van fabrikanten. Terug in België plaatsen we een bestelling van 2 ovens (2 x 2 cellen).

We lanceren het ontwerp van het TCHARBON logo en de verpakking: maandenlang onderzoek om te proberen ons te onderscheiden!

De eerste stenen - juli 2019

We beginnen met het strippen van de toekomstige locaties (houtenergie / mechanische werkplaats / polyvalente zaal en Tcharbonzaal).

Eerste meester Tcharbonnier - januari 2020

We nemen Nicolas, een voormalige chef-kok, aan voor een zeer veelzijdige functie. Onze toekomstige Maitre Tcharbonnier neemt zijn post in. Uiteindelijk is het maken van Tcharbon gewoon een kwestie van koken

De eerste tests - april 2020

Het stelt ons gerust dat de ovens, die nooit eerder zijn gebruikt, schone houtskool produceren (koolstofgehalte > 80%).

Hier gaan we - 13 juni 2020

Bijna volledige dekking van Tcharbon in de media en officiële marketing.

Le sac Tcharbon
Fred Tcharbon

Fred

Fred is een echte voetbalfan en een levensgenieter. Zo'n anderhalf jaar geleden werd hij als tweede werknemer aangenomen bij Tcharbon. Zijn bijnaam is 'li p'tit tcherbonî' en hij helpt onze Nicolas bij de productie. Hij houdt de luchtstroom in de ovens in de gaten, helpt onze houtskool in zakken steken, doet af en toe leveringen en vindt het leuk om ons product te promoten en bekend te maken.

Sinds kort heeft Fred een nieuwe job in ons bedrijf: voortaan werkt hij binnen ons commerciële team om de verkoop en de bekendheid van ons merk te ontwikkelen.


    fred@tcharbon.be

Antoine Tcharbon

Antoine 

Antoine was erbij van in het begin van ons avontuur, in 2020. Als hielp hij het succesrecept van Tcharbon mee ontwikkelen (temperatuur, houtmix, vochtigheidsgraad, verhittingstijd, enz.). Daarnaast staat hij ook in voor het volledige productieproces.

Als voormalig bouwvakker speelt hij een sleutelrol bij het onderhoud, vooral bij de reparatie van onze ovens (reparatie van vuurvaste stenen, zandstralen, lassen, enz.). Zonder hem zou Tcharbon niet van zo'n topkwaliteit zijn. Niemand is een grotere ovenexpert dan hij!

Wat is zijn passie? Brandhout! Hij houdt zich ermee bezig in zijn vrije tijd (op de zeldzame momenten dat we hem niet nodig hebben). Logisch dus dat hij twee jaar geleden bij Tcharbon kwam werken.

Zijn motto? “Het leven is mooi, het heeft geen zin om je druk te maken”. Een man met tonnen gezond verstand en een hartverwarmende glimlach, zo kennen we hem!